Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΕΙ:ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Ε.Ε.!!!!


Η άρνηση της Τουρκίας να συμφωνήσει για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αν δεν εξαιρεθεί από αυτές η Κυπριακή Δημοκρατία, εξακολουθεί να παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας. 
Τη διαπίστωση αυτή έκανε χθες και ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που είχε ως βασικό έργο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας. 
Ωστόσο διεξάγονται συνομιλίες για την ανατολική πτέρυγα (ενίσχυση Πολωνίας και Βαλτικών Χωρών με τέσσερα πολυεθνικά τάγματα και εγκατάσταση μιας ταξιαρχίας στη Ρουμανία), αλλά και για τη νότια πτέρυγα, η οποία αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς εντοπίζεται τόσο στη νατοϊκή δραστηριότητα στο Αιγαίο όσο και στη συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο. 
Ο κ. Καμμένος σημείωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία πιέζει για διακοπή.

Το ΝΑΤΟ φαίνεται, πάντως, να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη δράση στο Αιγαίο ως «παράδειγμα», όπως το περιέγραψε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, της «συνεργασίας ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, στην Frontex και στην ελληνική ακτοφυλακή». Μάλιστα επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει εργαλεία, πλοία και διάφορες δυνατότητες –όπως η παρακολούθηση με ψηφιακά μέσα– που θα μπορούσαν να στηρίξουν την επιχείρηση Sophia της Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο.

Από τις πολύ σημαντικές αποφάσεις που έλαβε χθες το ΝΑΤΟ ξεχωρίζουν δύο: Πρώτον, η ανάδειξη του κυβερνοχώρου ως τέταρτου επιχειρησιακού πεδίου (εκτός από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα). 
Και, δεύτερον, η απόφαση οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να κινούνται από τη μια χώρα-μέλος στην άλλη, δίχως προηγούμενη έγκριση. Η μετακίνηση αυτή θα ισχύει για τη χερσαία (σιδηρόδρομοι, οδικά δίκτυα), την εναέρια (αεροδρόμια) αλλά και για τη θαλάσσια (λιμάνια) μετακίνηση δυνάμεων.


ΠΗΓΗ:http://www.kathimerini.gr/
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου