Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ





Κρίση τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει η πρόθεση της Συμμαχίας να διευρύνει γεωγραφικά τα όρια της επιχείρησης αποτροπής μεταφοράς προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδαςΓενί Τσαγ.

Τα πλοία του ΝΑΤΟ διεξάγουν επιχειρήσεις σε δυο προκαθορισμένες περιοχές, και η Τουρκία αρνείται να συναινέσει στην επέκταση των επιχειρήσεων και σε άλλες περιοχές.
Οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιμένουν να επεκταθούν σε άλλες δυο περιοχές οι επιχειρήσεις αποτροπής και η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά να συναινέσει σε κάτι τέτοιο. 
Ο Sebastian Feyock, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων, του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, με την επιχείρηση αυτή έδωσαν το μήνυμα ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ επιτέλους προστατεύονται και ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους, κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση.
«Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, επιθυμεί τη διεύρυνση της περιοχής των επιχειρήσεων, για να παρεμποδιστούν τα κυκλώματα των παρανόμων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Η Άγκυρα αντιδρά, λέγοντας στην ουσία ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν συνεννόησης του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
Εκείνοι που αντιδρούν περισσότερο, είναι οι στρατιωτικοί, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση αυτή του ΝΑΤΟ δίνει την εντύπωση ότι η Τουρκία δεν κάνει ό,τι πρέπει για να παρεμποδίσει την διακίνηση μεταναστών από τα κυκλώματα ων διακινητών, ενώ παράλληλα η δράση του ΝΑΤΟ πλήττει την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου