Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΒΕΡΜΙΟΥ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ





Στο ιερό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο θα βρεθεί σήμερα στις 20:00, και για λίγες ώρες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βέροια για τον εορτασμό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 
Ο Παναγιώτατος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους Πόντιους στην καταγωγή μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, και Δράμας Παύλο, θα προσκυνήσει την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά και θα επιτελέσει δέηση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στη συνέχεια η διοίκηση του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» θα τον υποδεχθεί στους χώρους του Μελισσανίδειου Ιδρύματος όπου θα του παραθέσει γεύμα.
Όπως είπε στο pontos-news.gr o πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Τανιμανίδης, στο πλαίσιο της συνάντησης θα συζητηθούν διάφορα θέματα που αφορούν τον Πόντο και τον ποντιακό ελληνισμό. 
Παράλληλα, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και η 20ετής προσπάθεια του σωματείου να ιδρύσει μουσείο στους χώρους της μονής στο Βέρμιο, στο οποίο θα εκτίθενται τα ιερά κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο που βρέθηκαν σε υπόγεια της Αγίας Σοφίας. Το ίδρυμα έχει φωτογραφίσει τα εν λόγω κειμήλια, που αποτέλεσαν υλικό για ένα λεύκωμα που εκδόθηκε.
«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα επισκεφθεί το μοναστήρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και θα καθήσει να φάει μαζί μας. Θα προσκυνήσει την ιερή εικόνα, θα επιτελέσει τη δέηση και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της νεολαίας μας», ανέφερε ο Γιώργος Τανιμανίδης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, το 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
Κατά τη συνάντησή του με την ποντιακή νεολαία, και με κάποιους από τους διοργανωτές του18ου Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας (το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του μοναστηριού), ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα ενημερωθεί τόσο για την εκδήλωση όσο και για την προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και 18 χρόνια για την ενότητα της ποντιακής νεολαίας.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.
Η πρώτη ήταν το 1999, όταν είχε ονομάσει Οφικιάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Γιώργο Τανιμανίδη. 
Ο πρώτος Πατριάρχης που επισκέφθηκε το μοναστήρι του Βερμίου ήταν ο Αθηναγόρας, τη δεκαετία του 1950, με τις ενέργειες του οποίου έφτασε η ιερή εικόνα στην Ελλάδα.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου