Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΑΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΔΡΑΜΥΤΙΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ





Προστατευόμενος χώρος με βάση το νόμο περί αρχαιοτήτων και νεότερων μνημείων ανακηρύχτηκαν με δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στην Τουρκία, ερείπια ναού, πιθανώς του 5ου αιώνα που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Αδραμυττίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Hürriyet, οι αρμόδιες Αρχές της Προύσας στις οποίες ανήκει αρχαιολογικά η περιοχή, προέβησαν στις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να προστατεύσουν το σημείο «πριν καταστραφεί ολοσχερώς από κυνηγούς θησαυρών», όπως ανέφεραν οι ντόπιοι.
Τα σπαράγματα του ναού εντοπίστηκαν στον λόφο Ντοϊμούς, στο Γκιουρέ, σε απόσταση 700 μέτρων από τις θερμές πηγές της Αφροδίτης. Κατά τον δήμαρχο Αδραμυττίου Καμίλ Σακά, το Γκιουρέ ήταν οικισμός των αρχαίων χρόνων με το όνομα Άστρυα (;) που φημιζόταν για τις θερμές πηγές. Σε δηλώσεις του ο Σακά δεσμεύτηκε ότι μαζί με άλλα σημεία αρχαιολογικής σημασίας, ο Δήμος «θα ξαναζωντανέψει και το ναό».
Το Αδραμύττιο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή είχε πληθυσμό ελληνορθόδοξων μεταξύ 5.500 και 7.000 και υπαγόταν στη Μητρόπολη Εφέσου. Σύμφωνα με τηνΕγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, η μοναδική εκκλησία του ήταν η Κοίμηση της Θεοτόκου, όμως πολλές παλιές εκκλησίες είχαν γίνει τζαμιά ενώ στην ευρύτερη επαρχία Αδραμυττίου υπήρχαν 47 χωριά και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιον ναό ανήκουν τα θεμέλια που βρέθηκαν.

ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου