Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ







Μάχη με το χρόνο, και ενώ μετρούν ήδη δύο νεκρούς δασοπυροσβέστες, δίνουν οι δυνάμεις κατάσβεσης στην Κύπρο. 

Το νησί είναι αντιμέτωπο με μια τεράστια καταστροφή καθώς η δασική πυρκαγιά που καίει από το μεσημέρι της Κυριακής δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

Το μεσημέρι της Τρίτης αναζωπυρώθηκαν τα μέτωπα σε Σπήλια, Κούρδαλι και Ασίνου, ενώ οι φλόγες απειλούν τα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη – την ίδια στιγμή ενισχύονται και οι άνεμοι. 
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι από τα Σπήλια ακούστηκαν εκρήξεις πυρομαχικών από κρησφύγετα ηρώων της ΕΟΚΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού.

(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
Από την Ελλάδα εστάλησαν στην Κύπρο δύο καναντέρ και δύο Super Puma, το Ισραήλ έστειλε τρία αεροσκάφη, και παράλληλα επιχειρούν δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων. Με τρία αεροσκάφη αναμένεται να συμβάλλει στην κατάσβεση η Γαλλία και με ένα η Ιταλία.
Η Κύπρος έχει ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο η Koμισιόν διαχειρίζεται αίτημα της Κύπρου για αποστολή αεροπορικών μέσων πυρόσβεσης και 80 τόνων επιβραδυντικού υλικού.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, δήλωσε ότι η σκέψη του στρέφεται προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους.
 Τόνισε ακόμα ότι το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Τετάρτη θα επιληφθεί όλων των θεμάτων σχετικά με τις καταστροφές, και υπογράμμισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.

ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου