Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

<<ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ>>ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)
«Στις γειτονιές των προσφύγων» με τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας




Έθιμα, μαρτυρίες, ανέκδοτα τραγούδια και χοροί από πολλές περιοχές της «Καθ’ ημάς Ανατολής» παρουσιάσθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (11/6) στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. 
Η παράσταση «Στις γειτονιές των προσφύγων. Με μνήμες και μαρτυρίες, με τραγούδια, χορούς και μουσικές», από το Σύλλογο Μικρασιατών νομού Καβάλας, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους θεατές που «ταξίδεψαν» στις αλησμόνητες πατρίδες: την Αρτάκη, την Ηρακλείτσα της Προποντίδας, την Πάφρα του Πόντου, τα Φάρασα της Καππαδοκίας, την Κρήνη (Τσεσμέ) της Ερυθραίας.
Με 105 χορευτές (μικρούς και μεγάλους) επί σκηνής, με συνοδεία μουσικών και μέσα από μαρτυρίες προσφύγων δεύτερης γενιάς, ο Σύλλογος Μικρασιατών επιχείρησε παράλληλα ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό σε προσφυγικές περιοχές του νομού, όπως το Ελαφοχώρι (με την ιστορία της εικόνας της Μεταμόρφωσης), το Μακρυχώρι και το Δύσβατο με το έθιμο Σιτσατζίχ, τη Νέα Ηρακλείτσα με τους Γανοχωρίτες, κ.ά.

(Πηγή: ΕΝΑ CHANNEL) 
Όπως αναφέρει το videotex.gr, τη διδασκαλία των χορών έκαναν ο Γιώργος Καραγεωργίου και η Ζωή Κυρκούδη, ενώ τα κείμενα ετοίμασαν ο Κυριάκος Λυκουρίνος και η Σοφία Τσίγκου. Τους χορευτές συνόδευσαν μουσικά οι Σάκης Γιώργου (ούτι και τραγούδι), Γιώργος Δεληγιάννης (βιολί), Ζαφείρης Ευθυμιάδης (ζουρνάς), Γιώργος Ζαχαρίου (κλαρίνο) και Γιώργος Καραγεωργίου (κρουστά και τραγούδι).
Ο Σύλλογος Μικρασιατών νομού Καβάλας, μπαίνοντας στον 20ό χρόνο από την ίδρυσή του, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να «τιμά τη μνήμη των προγόνων μας, τις αξίες και τον πολιτισμό τους, τον αγώνα τους για επιβίωση».

ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου