Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κίνα


Στην Κίνα μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συμμετάσχει στην Πέμπτη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Διάσκεψης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της Κοινής Δράσης στην Ασία (CICA).   

Ο Τσαβούσογλου την πρώτη του συνάντηση στην Κίνα είχε με τον ομόλογο του της χώρας αυτής Ουάνγκ Γκι, τον οποίο ενημέρωσε για τα βήματα που κάνει η Τουρκία με σκοπό την αποτροπή ξένων τρομοκρατών και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ενώ ο Ουάνγκ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν μεταξύ άλλων και κοινά πρότζεκτ όπως:
Η σιδηροδρομική γραμμή Εντίρνε – Καρς και η κατασκευή του 3ου πυρηνικού σταθμού και υπογράμμισαν ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που θα επισκεφτούν την Τουρκία. 
Ο Τσαβούσογλου διατύπωσε στο πλαίσιο αυτό την επιθυμία των Τουρκικών Αερογραμμών να πραγματοποιήσουν πτήσεις σε διαφορετικές περιοχές στην Κίνα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογο του στην Τουρκία στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών ήρθε στην επικαιρότητα και το χρονοδιάγραμμα των αμοιβαίων επισκέψεων.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε πως ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Ισμαήλ Καχραμάν θα επισκεφτεί την Κίνα τον Μαΐο μήνα και ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Ουάνγκ Γιάνγκ θα πραγματοποιήσουν στην Τουρκία στο δεύτερο μισό του έτους αυτού τη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Συνεργασίας.

Ο Τσαβούσογλου αφού υπενθύμισε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στην Κίνα ήταν η πρώτη σε επίπεδο υπουργού Ενέργειας από την Τουρκία προς την Κίνα, είπε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν φέτος στην Κίνα στο πλαίσιο της συνόδου της G-20 .

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι αναμένουν συμμετοχή ανώτερου επιπέδου από την Κίνα για την ανθρωπιστική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη τον Μαΐο.

Ο Τσαβούσογλου προβλέπεται να έχει και διμερείς συνομιλίες στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της CICA.

Η CICA, της οποία η Τουρκία είναι το 16ο ιδρυτικό μέλος, απαρτίζεται από 26 χώρες μέλη, 8 παρατηρήτριες χώρες και 4 διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν στις εργασίες ως παρατηρητές. 

ΠΗΓΗ:  http://www.trt.net.tr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου