Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

94η ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ :ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 




Με μια λιτή εκδήλωση, όπου όμως περίσσευε ο σεβασμός προς τους προγόνους, με τους νέους να έχουν τον πρώτο λόγο, τιμήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, η 94η επέτειος του ολοκαυτώματος της Σμύρνης και της εκκένωσης της ανατολικής Θράκης.




Ελληνόπουλα γεννημένα στην Αυστραλία, ντυμένα με ποντιακές ή άλλες παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, παιδιά αρμενικής και ασσυριακής καταγωγής που επίσης γεννήθηκαν στην Αυστραλία, έδωσαν χρώμα στην εκδήλωση μνήμης.

Τη διοργάνωση είχε η Συντονιστική Επιτροπή Εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τα ποντιακά σωματεία Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νοτίου Ουαλίας «Ποντοξενιτέας», Αδελφότητα Παναγία Σουμελά Νέας Νοτίου Ουαλίας και Ελληνικός Ποντιακός Σύλλογος Wollongong «Διογένης».
Με την παρουσία τους, οι ομογενειακές κοινότητες έστειλαν μήνυμα ότι δεν ξεχνούν τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τις σελίδες των γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Παναγιώτης Παπουλίδης αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης, ιδιωτικής και συλλογικής. «Ο αφανισμός της μνήμης είναι η τελευταία φάση της γενοκτονίας. Εμείς είμαστε εδώ απόψε να δηλώσουμε ότι δεν θα περάσει αυτή η τελευταία φάση των γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί η μνήμη των αδικοχαμένων μας».

Με την ποντιακή φορεσιά έφτασε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας
Την εκδήλωση άνοιξε ο φοιτητής Άκης Φλαμπουρίδης που απήγγειλε αποσπάσματα από τις ανταποκρίσεις του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 1922 ήταν νεαρός ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη και τον Έβρο. Τότε εργαζόταν στην καναδική εφημερίδα The Toronto Star και έστελνε άρθρα με τίτλους όπως «Οι Βρετανοί μπορεί να σώσουν την Κωνσταντινούπολη, «Μια Σιωπηλή Πορεία» και «Οι Πρόσφυγες από τη Θράκη».

Ο φοιτητής Άκης Φλαμπουρίδης
«Με μία ατελείωτη, συγκλονιστική πορεία, ο χριστιανικός πληθυσμός της Ανατολικής Θράκης μπλοκάρει τους δρόμους προς τη Μακεδονία [...] Είκοσι μίλια από κάρα τα οποία τα σέρνουν αγελάδες, βόδια και λασπωμένα βουβάλια, με εξαντλημένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά να περπατούν, με κουβέρτες πάνω από τα κεφάλια τους, περπατώντας στα τυφλά στη βροχή δίπλα από τα κοσμικά αγαθά τους [...]. Είναι μια σιωπηλή πομπή. Κανείς δεν βγάζει ήχο. Είναι το μόνο που μπορούνε να κάνουνε... να συνεχίσουνε να προχωράνε. Τα λαμπερά κοστούμια τους των αγροτών μούσκεμα και ξεχαρβαλωμένα» έγραφε εκείνη την εποχή ο Χέμινγουεϊ για την εκτοπισμό των Ελλήνων από την ανατολική Θράκη.

Στιγμιότυπο από τον πυρρίχιο που συγκλόνισε όσους παρευρέθηκαν στο Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας
Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η απαγγελία του ποντιακού μοιρολογιού «Πάρθεν η Ρωμανία» από τον Κώστα Παπουλίδη με τη συνοδεία της λύρας του Ευθύμη Αυγετίδη, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τον λεβέντικο πυρρίχιο που χόρεψαν ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή. Την παράσταση έκλεψε και ο μαθητής της ΣΤ’ Δημοτικού Μάριος Άνθονι που απήγγειλε το ποίημά του «Η Γενοκτονία των Ελλήνων», με το οποίο ανακηρύχθηκε νικητής του μαθητικού διαγωνισμού ποίησης για τον Πόντο.

Οι μικροί Έλληνες της διασποράς, το μέλλον...
Με την ίδια προσοχή, οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης δρ Παναγιώτη Διαμάντη να μιλάει για τον ρόλο τού Τύπου στην καταγραφή των ιστορικών γεγονότων και τη βοήθεια που προσέφερε ο πληθυσμός και η κυβέρνηση της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων χωρών εκείνη την εποχή. Μάλιστα, πρότεινε στα σωματεία Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακιωτών και Κωνσταντινουπολιτών της Αυστραλίας να διοργανώνουν συνέχεια εκδηλώσεις προς τιμή αυτών που έδωσαν χέρι βοήθειας στους προγόνους μας όταν την είχαν μεγάλη ανάγκη. Ανάλογο παράδειγμα ακολούθησαν οι Αρμένιοι της Αυστραλίας που με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ασσυρίων διοργάνωσαν εκδήλωση για να τιμήσουν Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, οι οποίοι αφιέρωσαν τις ζωές τους για τη διάσωση επιζώντων των τριών γενοκτονιών.

Ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκινητικής εκδήλωσης
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο δρ Διαμάντης αποκάλυψε ότι συγγράφει την ιστορία του Αυστραλού ήρωα της Θράκης Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ σε συνεργασία με τον γιο τού ήρωα, Ντέιβιντ Τρελόαρ.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί το 2017, με αφορμή την 95η επέτειο από την άφιξη του Τζορτζ Τρελόαρ στη Θράκη, τον Οκτώβριο του 1922.
Όπως έγραψε στο pontos-news.gr ο δρ Διαμάντης «κατά γενική ομολογία ήταν η καλύτερη εκδήλωση που έχει γίνει στο Σίδνεϊ και ήταν αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Ο συνδυασμός ποίησης, χορού, μουσικής, τραγουδιού, κινηματογράφου, φωτογραφιών και ομιλιών καθήλωσε τους παρευρισκομένους. Παράλληλα έγινε σαφές ότι ο αγώνας για την πλήρη πολιτική αναγνώριση των γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων συνεχίζετε ασταμάτητα, με νέες προσεγγίσεις».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αρχιμανδρίτης Απόστολος Τριφύλλης (Ενορία Αγίων Πάντων Belmore) ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, ο ιερέας της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα Μανσούρ (που κατάγεται από τη Λήμνο), ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος δρ Σταύρος Κυρίμης, οι πολιτειακοί βουλευτές Σοφία Κώτση και Κόρτνεϊ Χούσσου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Αρτσάχ Κάιλαρ Μιχαηλιάν, ο αντιπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Χάζακ Κορτιάν, ο αρχηγός της Παγκόσμιας Συμμαχίας Ασσυρίων Χέρμιζ Σαχίν και εκπρόσωποι πολλών ομογενειακών οργανισμών.
*Όλες οι φωτογραφίες και το βίντεο φέρουν την υπογραφή Levendi Productions.


ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου