Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΠΡΟΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS





Το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει πιο κοντά την χαλάρωση των capital controls. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο που περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές προτάσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος για να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η πρώτη πρόταση αφορά σε αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου από τα 420 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 500 ή ακόμη και στα 550 ευρώ την εβδομάδα.
Σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν έτοιμη και μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση. Τι προβλέπει; Τη σωρευτική ανάληψη του μηνιαίου ορίου των 1.680 ευρώ (420 ευρώ επί 4 εβδομάδες). 
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να σηκώνει από τον λογαριασμό του με μια ανάληψη το σύνολο των χρημάτων που δικαιούται εντός του μήνα, ποσό που αυτή τη στιγμή μπορεί να λάβει σε τέσσερις δόσεις, μία κάθε εβδομάδα.
Πέρα απ' αυτό, οι τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls και σε ότι αφορά στα εμβάσματα προς το εξωτερικό, που σήμερα έχουν περιορισμό στα 1.000 ευρώ. 
Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αιτηθούν να δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερη του 10% ανάληψη από τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό αλλά και να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Μία άλλη παράμετρος της πρότασης των πιστωτικών ιδρυμάτων αφορά στην άρση των περιορισμών για το λεγόμενο νέο χρήμα. 
Οι προτάσεις των τραπεζών για να ισχύσουν  θα πρέπει όχι μόνο να γίνουν δεκτές από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και να εγκριθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου