Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ





Ένα ζήτημα που αφορά περίπου 70.000 δανειολήπτες έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Με βάση συλλογική αγωγή που κατέθεσαν το ΙΝΚΑ, ενώσεις καταναλωτών της Κρήτης και της Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόθετη παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε υπέρ όσων πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κυρίως την περίοδο 2006-2009.

Οι δανειολήπτες αυτοί εξαιτίας της αλλαγής στην ισοτιμία του νομίσματος έναντι του ευρώ έφτασαν να πληρώσουν «χρυσά» τα δάνεια. 
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αριάδνη Νούκα, μία από τις τέσσερις δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση, στην ουσία οποιαδήποτε καταβολή για την εξόφληση του δανείου εξανεμιζόταν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ το κεφάλαιο αυξανόταν διαρκώς αντί να μειώνεται.
Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης που εκδόθηκε στις 24 Μαΐου η τράπεζα απαγορεύεται να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιηθεί στις συναλλαγές της με τους εν λόγω καταναλωτές το γενικό όρο με βάση τον οποίο «η αποπληρωμή του δανείου λαμβάνει χώρα με την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής» – αυτό αφορά συμβάσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο ή με ρήτρα ελβετικού φράγκου.
Επίσης, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στην τράπεζα την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο ισόποσό τους σε ευρώ τις τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις σε ελβετικό φράγκο, βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ. 
«Πρακτικά το δικαστήριο επαναφέρει την ισοτιμία αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο στην αρχική ισοτιμία εκταμίευσης, τόσο για τις μελλοντικές καταβολές, όσο και για τις παρελθοντικές», σημειώνει η Αριάδνη Νούκα.
ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου