Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Β.ΠΟΥΤΙΝ




Σημαντικό βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο έγινε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την Παρασκευή 27 Μαΐου.

Οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την βούλησή τους να διευρύνουν σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία τους σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Αθήνας η αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ενταγμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και σέβεται τις υποχρεώσεις της.
 Η τετ α τετ συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν διήρκεσε μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί για τριάντα λεπτά και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, που οδήγησαν στην υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών:
  1. Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
  2. Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών)
  3. Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, τουρισμού και μετεωρολογίας.
  4. Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων: Enterprise Greece -Invest in Russia, ΕΛΠΕ-Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.
Στην εισηγητική του δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτό.
Ιδιαίτερα θετικός ήταν και ο τόνος των δηλώσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν που τόνισε ότι το μεγάλο πακέτο που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών δείχνει ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν προοδευτική τάση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευρά σε ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και ειδικά στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO  και του ΟΛΘ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μαζί με τον πρωθυπουργό, όπου ξεναγήθηκε από τη διευθύντριά του Αικατερίνη Δελλαπόρτα. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.
ΠΗΓΗ:http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου