Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΦ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΗΛΙΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΑΠΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Τελετή Παράδοσης-Παραλαβής Καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΦ,Νέος Αρχηγός ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης




Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί της Παρασκευής 31 Μαρτίου 2017 με την παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη η επίσημη τελετή παράδοσης παραλαβής της διοικήσεως της Εθνικής Φρουράς, από τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη στον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη,στην έδρα του ΓΕΕΦ στην Λευκωσία.

Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Λευκωσία ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη,η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη και ο αποχαιρετισμός του απερχόμενου Αντιστρατήγου γεωργίου Μπασιακούλη.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«H πράξη παράδοσης – παραλαβής από τον εκάστοτε απερχόμενο σε κάθε νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς. Όχι γιατί σηματοδοτεί το τέλος ή την αρχή μιας περιόδου αλλά γιατί ακριβώς επιβεβαιώνει κάθε φορά την αδιάλειπτη συνέχεια μέσα στο χρόνο. Τα πρόσωπα, οι αρχηγοί, οι υπουργοί, έρχονται και παρέρχονται. Αδιάλειπτη και αναλλοίωτη παραμένει μόνο η προσήλωση μας στην Εθνική Φρουρά, στην πατρίδα, στις αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες τις οποίες υπηρετούμε.

Αξίες και αρχές τις οποίες με συνέπεια, ζήλο και αφοσίωση υπηρέτησε ο Αρχηγός Μπασιακούλης. Υπηρέτησε την Εθνική Φρουρά και την Κύπρο, με αίσθημα ευθύνης αλλά και με επαγγελματικό ήθος, αναλώνοντας όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί, συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση που μέσα στα χρόνια έχει αναδείξει και καθιερώσει το θεσμό του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς πολύ ψηλά στην υπόληψη της κυπριακής κοινωνίας. Ένα θεσμό κύρους αλλά και υψηλών απαιτήσεων για όποιον έχει την τιμή κάθε φορά να επιλέγεται για να προσφέρει απ’ αυτή τη θέση. Μια θέση ευθύνης που προϋποθέτει υψηλή εκπαίδευση και εμπειρία, σε επιτελικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ηγετικά χαρίσματα, οξυδέρκεια, τεράστιες αντοχές, απαρέγκλιτη προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Όλα αυτά τα χαρίσματα και οι αρετές ήταν ευδιάκριτα στον αγαπητό Στρατηγό Μπασιακούλη, από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Κύπρο και επιβεβαιώθηκαν στην πράξη μέσα από τη σκληρή δουλειά και κυρίως τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς που αφήνει πίσω του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για τον καθένα που αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης, μια ηγετική θέση ευθύνης σε ένα μεγάλο οργανισμό, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. 
Τα αποτελέσματα είναι που πρωτίστως μετρούν, ειδικότερα στην εποχή μας όπου όλα αλλάζουν με δραματικούς ρυθμούς και έχουμε υποχρέωση να εργαζόμαστε διαρκώς προς την κατεύθυνση της συνεχούς προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για όσους βρεθούν σε θέση ευθύνης σε ανάλογες συγκυρίες. Και σε αυτό πέτυχε απόλυτα στην αποστολή του ο Αρχηγός Μπασιακούλης. 

Σε μια κρίσιμη καμπή για την Εθνική Φρουρά, παραλαμβάνοντας την ηγεσία κάτω από δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να συμβάλει αποτελεσματικά, στην προώθηση αναγκαίων, ιστορικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που για χρόνια είχε η ανάγκη η Εθνική Φρουρά. 
Μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση ηγεσίας, με εξωστρέφεια, πάντα αθόρυβα και χωρίς να αναζητά ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, κατέφερε να συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση του πιο φιλόδοξου προγράμματος αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.
Ενός Προγράμματος που αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς έναντι των κατοχικών δυνάμεων αλλά και που ενισχύει το ρόλο της Εθνικής Φρουράς ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ταραγμένη περιοχή, σε μια περίοδο ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία αλλά και νέων προκλήσεων, όπως είναι η ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια.

Ένα χρόνο, μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, το πιο καθοριστικό τμήμα της Α’ Φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης, η Νέα Δομή Δυνάμεων, η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και η τροχοδρόμηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προβλέπονται είναι γεγονός.
Κι’ γι’ αυτό συγχαίρω θερμά τον Αρχηγό Μπασιακούλη γιατί με την υπόλοιπη στρατιωτική ηγεσία και με τη συστηματική και σκληρή δουλειά όλων των στελεχών και του προσωπικού, έφερε σε πέρας την αποστολή και παραδίδει σήμερα τη σκυτάλη, μετά από τρία χρόνια ευδόκιμου υπηρεσίας, σε άλλο ένα καταξιωμένο αξιωματικό, με περγαμηνές και παράσημα αλλά και με το ήθος που αρμόζει σε όλους αυτούς που καλούνται να υπηρετήσουν από αυτή την υψηλή θέση ευθύνης.

Στρατηγέ Μπασιακούλη, η προσφορά σας προς την Εθνική Φρουρά και την Κύπρο έχει καταγραφεί με κεφαλαία γράμματα. Είμαι βέβαιος ότι αισθάνεστε ήδη τα ειλικρινή αισθήματα εκτίμησης του Κυπριακού Ελληνισμού. Σας εκφράζω προσωπικά αλλά και εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας για τα όσα πολύτιμα έχετε προσφέρει και εύχομαι σε σας και στην οικογένεια σας υγεία, ευτυχία και κάθε καλό.

Κυρίες και κύριοι,
Όπως ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου, η τελετή παράδοσης-παραλαβής ενέχει, πριν και πάνω απ’ όλα την επιβεβαίωση της έννοιας της αδιάσπαστης συνέχειας της Εθνικής Φρουράς. Γι’ αυτό και οι τελετές αυτές είναι πάντα οι ίδιες έχοντας αυστηρό τελετουργικό. Υπηρετούν πριν και πάνω απ’ όλα τους θεσμούς. Τα πρόσωπα αλλάζουν. Οι θεσμοί παραμένουν σταθεροί. Στην προκειμένη περίπτωση, της παράδοσης της νέας αρχηγίας από τον Στρατηγό Μπασιακούλη στον Στρατηγό Λεοντάρη, επιτρέψτε μου να πω πως αναφερόμενος στην ποιότητα των προσώπων και δει στην ποιότητα των αξιωματικών, η Κύπρος, η Εθνική Φρουρά, δικαιούται να αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανη.

Αρχηγέ Λεοντάρη, σας υποδεχόμαστε στην Κύπρο με ιδιαίτερη χαρά αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε και θα ενισχύσετε το σημαντικότατο έργο που αφήνει πίσω του ο προκάτοχος σας. Η υψηλού επίπεδου εκπαίδευση, οι εμπειρίες σας σε επιτελικές και επιχειρησιακές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είμαι βέβαιος ότι θα σας επιτρέψουν να φέρετε πλήρως σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνετε. Να συνεχίσετε και να ενισχύσετε την πορεία αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς προκειμένου να είναι σε θέση, μέσα από την αναβαθμισμένη αμυντική σύμπραξη με την Ελλάδα, αλλά και τις αμυντικές συνεργασίας με άλλες φίλες χώρες, να επιτελέσει το ρόλο της ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οιασδήποτε νέας απειλής από τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος σε μια εποχή νέων και ασύμμετρων απειλών, ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την ταραγμένη και ασταθή περιοχή.
Η χρονιά που διανύουμε θα είναι χρονιά και νέων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις που θα μας επιτρέψουν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο γρήγοροι στη λήψη αποφάσεων, αλλά και που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και παθογένειες που μας στερούν δυνατότητες. Θα εργαστούμε για να ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει αντιμετωπίζοντας το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το προσωπικό. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση. Θα αναβαθμίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο εντός όσο και ιδιαίτερα εκτός Κύπρου, μετά από τη νέα αμυντική διπλωματία που έχουμε καθιερώσει. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την Εθνική Φρουρά ως δύναμη αποτροπής,συμβάλλοντας έτσι και στη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Μια λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, μια λύση χωρίς ξένες κηδεμονίες και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας.

Κύριε Αρχηγέ, θα διαπιστώσετε σύντομα ότι, όχι μόνο το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, αλλά και ο Κυπριακός Ελληνισμός ευρ σας περιβάλλει ήδη με εμπιστοσύνη και προσβλέπει σε σας για συνέχιση της άξιας ηγεσίας που παραλαμβάνετε σήμερα από τον προκάτοχο σας.
Σας καλωσορίζω στην Εθνική Φρουρά και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας».

O απερχόμενος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης στην ομιλία του παραδίδοντας την Αρχηγία της Δύναμηςευχαρίστησε την πολιτεία της Κύπρου και της Ελλάδας για την τιμή που του επεφύλαξαν όπως ανέφερε, να ηγηθεί των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου από την θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς σε μια κρίσιμη εποχή και ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού για την άοκνη προσπάθεια στην εκτέλεση της αποστολής του. 

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε υποστολή του Λαβάρου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και επίδοσή του στον παραδίδοντα Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη και έπαρση του Λαβάρου του ΓΕΕΦ, το οποίο παρέλαβε ο νέος Αρχηγός Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης. 

Ακολούθως, ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης παρέδωσε το Μετάλλιο της Αρχηγίας του Στρατού στον παραλαμβάνοντα Αρχηγό του ΓΕΕΦ. 

Στην ημερήσια διαταγή του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Λεοντάρης είπε: «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού της Ε.Φ διαδεχόμενος τον καταξιωμένο Στρατηγό, Αρχηγό και σεβαστό συνάδελφο Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη. Υποκλίνομαι και χαιρετώ τις πολιτικές σημαίες των σχηματισμών, συγκροτημάτων και μονάδων μας και αποτίω φόρο τιμής προς έκφραση ευγνωμοσύνης στους αθάνατους και ηρωικώς πεσόντες νεκρούς μας».

Ακολούθως ο κ. Λεοντάρης τόνισε: «Έχω πλήρη επίγνωση της μεγάλης τιμής που έγινε στο πρόσωπο μου, και αντιλαμβάνομαι απόλυτα τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μου που απορρέουν από τα καθήκοντα μου». 
Κλείνοντας εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον αποχωρούντα Αρχηγό Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη για το δικό του έργο στην Εθνική Φρουρά. 

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ Χρυσόστομος Β’, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο,ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, εκπρόσωποι κομμάτων, θρησκευτικών ομάδων και τοπικών αρχών, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς καθώς και άλλοι επίσημοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου